Hello guys,
Articolul precedent m-a ambiționat să scriu despre experiența în Malmö și Copenhaga, un simplu city-break care a făcut posibilă vizitarea a două țări în doar trei zile. Asta va fi principala idee dezvoltată în acest articol, dar nu numai, ci și cum să cheltuiești responsabil și inteligent în aceste țări scumpe. Totodata, voi încerca să ating și alt subiect, evident, fashion. Fiind o țară în care temperatura pe timp de vară (am fost în august) nu depășește 13 grade celsius, în bagajul de mână nu încap foarte multe pulovere, așa că vă dau un pont, luați unul singur și mai multe accesorii pentru a nu ocupa loc, dar ca să le mixați în așa fel încât să creați două sau mai multe lookuri diferite. Asta am făcut eu și veți vedea în cele ce urmează.
Personal, am avut mereu o atracție spre țările nordice, dar nu din pricina peisajului sau a vremii (sunt o iubitoare de căldură și soare), ci mai exact, din cauza nivelului ridicat de trai și nu pot minți, populația masculină cu ochii albaștri, păr blond și înălțime de minim 1,80. Hahah, voi fi sinceră chiar dacă logodnicul meu va citi acest articol (sorry, babe).
Revenind, voi încerca să redactez acest articol detaliat, ca un ghid pentru călătorii part-time care au în vedere pe viitor această destinație, so bear with me.
Malmö, Suedia
Biletul de avion către Malmo a fost destul de ieftin, am călătorit cu firma low-cost Wizz Air, iar cursa a fost directă Iași-Malmo parcursă în 2 ore jumătate. Ajunși la aeroportul din Malmö la ora 23:40, am avut grozava plăcere să aflăm că autobuzele nu mai circulau, Uber nu găseam și taxi nici atât. Am stat aproape 40 de minute în aeroport să ne gândim la o soluție, dar nu reușeam să găsim una. Ca să va faceți o idee, personalul aeroportului era deja plecat, până și 7/11 era închis. Până la urmă, am găsit un taxi fix când începeam să ne pierdem speranța și să dăm cu banul să vedem cine doarme pe scaune sau pe canapeaua aeroportului. Ca sfat, să nu plecați nepregătiți de acasă, să căutați dinainte mijloace de transport, sau dacă este posibil să rezervați. Ori asta, ori nu alegeți zborurile de noapte.
Cazarea am avut-o la Park Inn by Radisson, un lanț hotelier renumit și apreciat pe bună dreptate. Micul dejun era format dintr-o varietate de preparate alese, care de care mai gustoase și mai arătoase. Chiar dacă hotelul nu este localizat în centrul orașului, nu am întâmpinat probleme în folosirea transportului public, ci din contra, a fost chiar la îndemână, deoarece în fața hotelului este stație de autobuz. Autobuzele circulă din 15 în 15 minute, nu sunt deloc aglomerate, oferind un nivel ridicat de confort, pluuuus, au prize la fiecare scaun în caz că vrei să-ți încarci telefonul epuizat de la atâtea poze făcute. Fain, știu.
În Malmö sunt multe atracții turistice, menite să plimbe turiștii prin istorie bla, bla, bla, printre care: Muzeul maritim, castelul Malmo, ș.a. Personal, nu mă dau în vânt să vizitez pietre de 1000 de ani, sau muzee (deși muzeul maritim l-am vizitat), dar prefer să străbat străduțele mici autentice suedeze, să simt vibe-ul local și să testez produsele tradiționale. La final, consider că acestea rămân întipărite în memorie și sunt catalogate ca experiențe. Muzee găsești în orice țară, dar cardamom roll…? (o delicatesă-> poză mai jos)
Plimbându-mă pe străduțele din Malmö în centrul vechi, am descoperit piața mare Storget în care se găsesc tot felul de magazine și magazinase de haine, suvenire și cafenele. Am testat mai multe, ceea ce va recomand și vouă, dar unul în mod special mi-a atras atenția. Se numește Atrium, și nu numai că e coffeeshop, dar e și un magazin cu un stil boho, chiar hipster. Trebuie neapărat să încerci chai tea latte și cardamom roll dacă vei merge acolo. Uite aici:
Un alt lucru interesant din punct de vedere arhitectural este Turning Torso ce merită văzut. De asemenea, plaja și marea Nordului sunt la o aruncătură de băț de la hotel și e absolut superb peisajul. Noi am fost norocoși să prindem live formarea unei tornade în larg la orizont.
În bagaj, am avut un singur pulover gros pe care l-am combinat în diverse moduri pentru a obține un look potrivit pentru fiecare destinație vizitată, so check this out:
Pentru hoinăreală, am ales un pulover oversized, călduros, o geacă din denim și o bască simplă care să împiedice ciufulirea părului datorită curenților maritimi puternici. Colanții thermo și adidașii sunt de nelipsit în călătoriile mai “friguroase”.
Copenhaga, Danemarca
Din Malmö e foarte ușor să vizitezi Copenhaga și ai fi un fraier dacă nu ai face-o când ai la dispoziție toate mijloacele și bonus, e relativ ieftin. Trebuie doar să ajungi în stația centrală din Malmö, care e la 20 de minute pe jos de la hotel. Din stația centrală, sunt trenuri către Copenhaga din 15 în 15 minute, iar plecările se fac de pe peroanele 1b și 2b, iar pentru a ajunge la ele se coboară subteran. Plecările în direcția opusă sunt la suprafață. Călătoria durează 36 de minute, biletele fiind valabile o zi folosind aplicația Skanetrafiken. Atenție: Trebuie neapărat să aveți Id-ul la voi deoarece în tren se va efectua controlul vamal (de polițiști blonzi, but who cares).
Dupa ce ajungi in statia centrala din Copenhaga (poarta numele de Kobenhavn H), primul lucru pe care il vezi e Parcul de Distractie Tivoli. Pare super fain, dar trebuie să ai răbdare pentru că mereu e o coadă lungă la intrare. După asta, o poți lua la pas până la Kastellet și faimoasa statuie Mică Sirenă care mereu e înconjurată de turiști asiatici care o pozează din toate unghiurile, unii dintre ei (turiști) având chiar două aparate foto în mână. Dar ce să zic, ăștia fac poze la orice bancă sau coș de gunoi pe care îl prind în cadru. Castelul Rosenborg se află în drum spre următoarea destinație turistică, iar ca să-ți protejezi portofelul, recomand să vizitezi canalul Nyhavn unde găsești cafenele mai ieftine decât în centrul orașului. Dacă în plus, vrei să vezi și altceva în afară de obiective turistice, atunci îți recomand și un loc pentru shopping pe care îl vizitez oriunde apuc: Flying Tiger Copenhagen. E unul din magazinele mele preferate încă de când locuiam în Cehia și îți garantez că nu îți ajunge o oră să îl vizitezi. E plin de ”giumbuslucuri” și prostioare interesante pe care cu ușurință le poți face cadouri sau le poți lua acasă ca și suvenire. Dacă e să cutreieri străduțele pas cu pas (ceea ce personal am și făcut), vei descoperi locuri și lucruri pe care sigur Trip Advisor nu ți le poate spune. Deci, trebuie neapărat să pleci cu spiritul de “explorer” la tine.
În ceea ce privește îmbrăcămintea, ambele fiind țări nordice trebuie să fii echipat corespunzător. Același pulover de mai devreme l-am combinat într-o altă manieră pentru a crea un look diferit, potrivit pentru experiența urbană.
După cum spuneam la începutul articolului, cheia unui styling reușit sunt accesoriile care pot modifica structura unui look. Am adăugat o curea western vintage care e în contrast cu pantalonii evazați și basca 30’s. Confortabil și urban, se mulează 100% pe călătorul iubitor de modă.
Așadar, dragii mei, închei acest articol, iar dacă aveți de gând să vizitați aceste două țări scumpe, dar superbe, nu ezitați să mă conactati pentru mai multe tips-uri și informații suplimentare.