Hello everybody,
Am revenit pe blog după ceva vreme ca să-l reîmprospătez cu o postare cu și despre revelionul în Olanda. Știu că titlul nu sună foarte pompos, Olanda nu e chiar o țară exotică, dar adevărul e că ascunde lucruri, locuri și obiceiuri faine. Așadar, acest articol îl scriu din perspectiva “turistului clasic”, ah-pardon, turistă “clasică” obsedată de shopping. (Țin să precizez că nu am vizitat muzee sau mai știu eu ce instituții de cultură- Dacă vă așteptați la asta, click dreapta sus pe x, fellow readers.)
Well, povestea începe cam așa… A fost odată ca-n povești, o fată ‘mereu-ocupata’ rămasă în urmă cu planurile de revelion, care se aștepta să petreacă această seară fastuoasă în fața marelui ecran cu diagonala de 123 cm pe canapeaua din living. Dar, soarta i-a surâs și printr-o întorsătură de situație, a găsit un city break relativ “ieftin” în Olanda, mai exact în Eindhoven. Ce i-a trecut prin cap fetei: “Wow, e alegerea perfectă, unde ai putea petrece venirea noului an mai hardcore decât în Olanda?!” . Această întrebare retorică fusese așadar motto-ul acestei călătorii. Pe 30 și-a făcut bagajele și a plecat, iar în 2 ore a ajuns la prima cafenea din Eindhoven, servind un ceai fierbinte acompaniat de un joint cu tutun și “netutun” (hai să-i zicem așa, v-ați prins voi). Clasic, man!
Start.
ZIUA 1– 30.12
Cazarea e un lucru foarte important, deoarece trebuie să ai în vedere ca mergi într-o țară nouă unde sistemul de transport sau infrastructura diferă de la țară la țară. Logic. Așa a și fost în cazul Olandei. Spre deosebire de țările pe care le-am mai vizitat, Olanda are o infrastructură dezvoltată level 10, că să vă faceți o idee, România are level 4-5, pe acolo. Dar dacă e să facem o comparație cu Malmo (Suedia), Eindhoven e superior. Existența pistelor de biciclete nu numai că fluidizează traficul, dar am văzut foarte puține mașini pe șoselele lor. Pietonii nu au absolut deloc contact cu șoselele, aceștia circulând prin pasaje subterane sau străzi lăturalnice. E absolut genial. Nu există frica aia tipic românească “vai, dacă dă peste mine mașina”, nu frate, mai degrabă dă o bicicletă peste tine, dacă e să dea. Revenind la cazare, am ales un hotel chiar în centrul orașului, accesibil și lejer. Recomand Holiday Inn Eindhoven, au camere spațioase, mic dejun gustos, personal ospitalier și nu în cele din urmă, e la 5 minute de centru. Uitați aici și un link. După ce m-am cazat, am vrut neapărat să merg în centru și asta am și făcut. Centrul arată ca un labirint de străduțe pline de cafenele, restaurante și magazine de firmă.
Am gasit un loc foarte interesant, ca un fel de street food market, doar ca era undeva inside. Mancarea variaza de la thai food pana la waffles. Totul e super organizat, poti folosi aplicatia lor si cardul de credit personal si mancarea iti va fi servita, iar locul in sine iti inspira o atmosfera foarte cosy si e ca un fel de “acasa”. Acest loc magic se numeste DOWN TOWN GOURMET MARKET. (click)
ZIUA 2 – 31.12
Ziua doi a început cu shopping în magazinele din centrul vechi, deoarece ce perioadă e mai bună pentru shopping decât finalul de an?! True, there is none. Ce magazine mi-au atras atenția? Acum vă zic. Recomand ONLY, triada pe care o găsim și în România (Pull&Bear, Stradivarius și Zara), magazinele de hobby-uri și cadouri îndrăznețe din mall-ul Piazza (btw, acesta este un mall exterior, trebuie neapărat vizitat) siiiiiii să nu uităm de PRIMAAAARK. M-am întors acasă cu o valiză plină cu haine noi, ba mai grav, aș fi vrut să mai cumpăr o valiză. Printre lucrurile faine și ieftine pe care le-am achiziționat, simt nevoia să mă mândresc cu urmatoarele:
Cum v-ați obișnuit până acum, dependența mea de roz avansează la un alt nivel, iar stilul anilor ’80 se transmite datorita gecii din raiat roz cu blăniță, fustă din denim cu talie înaltă și bască raiat sau pălăria roz. (Adevărul e că nu m-am putut decide și le-am luat pe ambele.
Seara de revelion se apropia cu pași repezi, la fel și ploaia tipică olandeză, ca un fel de ploaie mocăneasca care la un moment dat începe să te scoată din sărite. Umbrela e un must have în Olanda. Am căutat un local care să fie deschis, dar majoritatea erau fie rezervate, fie închise. De ținut minte next time, trebuie făcută rezervare oriunde, că nu te primesc ăștia cu japca oricât de ospitalieri ar fi. Am sărbătorit indiferent de situație, afară în fața hotelului, cu un pahar de vin și recuzita necesară, artificii, tot tacâmul, iar spre surprinderea mea, o cerere în căsătorie (aia e altă poveste, pentru altădată).
ZIUA 3– 01.01
Totul este închis. Toate magazinele, restaurantele și cafenelele… Toate în afară de Upstairs- cafeneaua autorizată care comercializează “iarbă”. Aici merită povestit, pentru că e bine să ții lumea informată și pregătită pentru orice oportunitate. În Olanda, iarba e comercializată legal doar în magazinele/cafenelele autorizate, nu o poți lua de oriunde. În Eindhoven există doar 3 astfel de cafenele, cea mai populară fiind Pink, dar e mereu coadă la intrare și oamenii așteaptă în frig să prindă o masă liberă. A doua, cea pe care am frecventat-o se numește Upstairs și nu prea respectă noțiunea de cafenea. Imediat cum intri, este un bar al cărui meniu este format din diverse tipuri de marijuana, diverse combinații de marijuana cu tutun, și diverse joint-uri cu nume haioase. Totodată poți alege dintre două tipuri de marijuana. Întrebarea e următoarea: vrei să fii stoned sau high? Recomand cu căldură să vrei să fii high, asta dacă nu îți place filosofeala sau mișcatul cu încetinitorul. Ah, am uitat să menționez că la intrarea în astfel de locuri ești întâmpinat de un bodyguard care verifică dacă ești sau nu minor, deci e obligatoriu să ai la tine un ID dacă vrei să intri. După ce achiziționezi consumabilul dorit de la bar, intri într-o cameră de fumători, unde ești nevoit să împarți masa cu alți consumatori ca tine, ceea ce e fun, socializarea cât ești high. Niciodată nu strică. Atenție: Consumul acestor substanțe cât și al băuturilor alcoolice e interzis în public. Eu mi-am făcut datoria să va anunț.
Ziua 4- 02.01
A fost o zi plină de shopping, shopping și iar shopping. Nimic de adăugat mai mult. În ceea ce privește mâncarea, mai am o propunere și anume un food court din Piazza mall- Ekoplazza, în care toată mâncarea servită e sănătoasă și bio. Foarte gustos și revigorant.
În următoarea zi, am făcut bagajele și am plecat încărcată cu noile cumpărături înapoi spre casă, cu o privire de ansamblu destul de clară. Nu pot face comparație între Olanda și alte țări din Europa, dar pot afirma că se apropie puțin de Suedia sau Danemarca. Mi se pare cel mai înalt nivel de trai pe care l-am văzut, unde oamenii sunt relaxați, îmbătrânesc frumos și sănătos. Bicicletele alea clar ajută.